Thursday 30 August 2012

Ikan Singgang.....menu wajib orang ganu

ikan singgang kat rumah aku dah memang jadi menu wajib setiap hari. ayahanda aku slalu cari lauk ni time dia nak makan. kalau takde tak lalu makan. hehehehe. kalau tambah dengan budu cap ketereh, memang mantop!! kalau korang rasa nak makan, moh selak resepi aku!

IKAN SINGGANG IBUNDAKU

BAHAN-BAHAN

  • 4 ekor Ikan selayang (org luar panggil ikan sardin) 
  • 2 ulas Bawang putih
  • 1 inci Lengkuas
  • 1cm kunyit hidup
  • 2 keping asam keping
  • 2-3 biji cili padi
  • Air
  • Garam

 Ikan dibersihkan dan dimasukkan kedalam periuk bersama air. Masak menggunakan api yang sederhana. Bahan-bahan diatas dihiris dan dimasukkan ke dalam periuk tadi. Tunggu hingga mendidih. Sedia dihidangkan bersama nasi panas dan budu.


Haaaaa... senang kan? Korang main campak-campak, tunggu mendidih, dah siap. Kalau nak sedap tambah la si Ajinomoto tuh....tapi jangan letak kiub ayam dengan sos tiram pulak! hehe. Ni gambar nak tunjuk camner hasilnye saje. Aku google kejap sebab tak sempat nak tangkap gambar ikan singgang kami. Ayahanda dah makan dulu.



No comments:

Post a Comment